Blog

BLOGS

Op deze site verschijnen geen nieuwe blogs.

 

Als je mijn blogs wilt (blijven) lezen

ben je van harte welkom op de site van Firijn.

 

Je kunt je daar ook inschrijven

 om de blogs te ontvangen.

 

 

Egoloos vanuit eigenheid

Egoloos managen

In mijn periode als manager heb ik de plank eens volledig misgeslagen.

Er waren samenwerkingsproblemen in mijn team. Ze konden het niet met elkaars eens worden over de inhoud van hun vak en kregen daar voortdurend strijd over. Wat doe je als manager meestal wanneer het niet lekker draait in jouw team? Inderdaad je gaat op zoek naar een teamtraining. Nu had ik een team opleiders dus een training zag iedereen wel zitten. Tijdens de training werd het probleem scherper, een collega wilde liever niet kritisch naar zichzelf kijken en feedback al helemaal niet ontvangen. Wauw, en dat voor een opleider!

Waarom dan de plank misgeslagen?

Mijn ego zat mij in de weg. Ik had dit samenwerkingsprobleem namelijk allang gezien. Ik had alleen geen idee hoe ik hier als manager mee aan de slag moest. Maar mijn ego was te groot om dit ruiterlijk, in ieder geval aan mezelf, toe te geven. Je gaat als manager toch niet zeggen dat je echt niet meer weet hoe je dit gaat aanpakken!

Dit kan zo niet!

Het is een zonnige middag. Samen met mijn moeder zit ik op een terras van een restaurant. Aan het tafeltje naast ons gaan twee dames zitten. Ik zeg expres dames want ze zien er keurig uit, zijn rond de zestig jaar oud en ze spreken Nederlands met elkaar. Dat maakt wat vervolgens gebeurde merkwaardig.

De dames bestellen twee koffie. Het meisje in de bediening werkt zich een ongeluk. Ze brengt de dames binnen enkele minuten hun bestelling. De dames genieten van hun koffie. Plotseling haalt een van de dames een zakje van de banketbakkerij verderop uit haar tas. Ze zet twee gebakjes op tafel. Samen beginnen ze die op te eten. Af en toe kijken ze om zich heen, maar al snel gaan ze op in hun gesprek en vergeten ze wat er om hen heen gebeurt.

Een beetje gegeneerd kijk ik mijn moeder aan. Die kijkt veel betekend terug. “Dit doe je niet”.

Hoe houden we het vast?

“We beginnen heel enthousiast maar na een paar weken is de lol er af. Dan vallen we weer terug in onze oude patronen”. Dit horen we regelmatig wanneer we met teams aan de slag gaan. Mensen hebben vaak de beste intenties om ander gedrag te vertonen. Dat wil niet zeggen dat je ook ander gedrag op de werkvloer zult zien. Wat mensen denken of zeggen dat ze doen en wat mensen daadwerkelijk doen is nu eenmaal niet hetzelfde.

Veranderen van teamgedrag gaat over het veranderen van waarneembaar gedrag. Zonder ander gedrag krijg je geen andere resultaten. Voordat je met een team kunt veranderen moet je het eerst samen eens worden welk gedrag of welke handelingen helpen om tot de gewenste resultaten te komen. Alleen het benoemen van het gewenste gedrag leidt niet automatisch tot het nieuwe gedrag. Daar is meestal meer voor nodig.